Лептоспіроз та профілактика захворювання

Лептоспіроз –  гостра інфекційна хвороба, що викликається збудником з роду лептоспір. Зараження людей відбувається через ушкоджену шкіру та слизові оболонки при купанні у водоймах зі стоячою водою, при вживанні сирої води із природних водойм, молока та м’яса заражених тварин. Бактерії потрапляють у кров, де інтенсивно розмножуються. Хвороба характеризується ураженням капілярів, часто – ураженням печінки, нирок, м’язів, інтоксикаційним синдромом, хвильоподібною лихоманкою.

Переносниками лептоспір в природі є гризуни (щури, миші), а також свині, рідше — велика худоба та собаки. 

Профілактика лептоспірозу базується на комплексі медико-санітарних та ветеринарно-санітарних заходів.

Величезне значення мають захист житла, продуктових складів та інших об’єктів від проникнення в них гризунів, захист водоймищ від можливих забруднень гризунами,  сільськогосподарськими тваринами, знищення щурів і мишей.

rika_zelenaКупатися необхідно в спеціально відведених місцях. Зараження лептоспірозом частіше відбувається в закритих стоячих водоймищах, особливо мілководних, де багато рослинності. Слід пам’ятати, що ризик зараження зростає під час купання при наявності на тілі подряпин, ран та ковтанні води під час купання.

Бажано відмовитись від прогулянок босоніж у заболочених місцях.

На польових роботах, риболовлі, полюванні, догляді за хворою худобою необхідно обов’язково дотримуватися правил особистої гігієни – вдягати гумові  чоботи, рукавички.

Забороняється вживати в їжу м’ясо і молоко хворих на лептоспіроз тварин, сиру воду з відкритих водойм.

       Якщо зараженню запобігти не вдалось, негайно звертайтесь за медичною допомогою!